Keggen

Een grote maat tegels vraagt iets meer aandacht dan kleinere tegels. Keggen zijn een mooi product om grote tegels strak te verwerken. Bij het bakken van grote tegels is krom trekken van de tegel niet te voorkomen. Keggen trekken de tegel in wand of vloer gedurende het droogproces.
Tijdens het bakproces krimpt klei zodat de tegel vervormd. Hoe meer vocht het basis product (de kleimassa) heeft, des te groter wordt de afwijking. Het scheef trekken van tegels zien we vooral bij goedkopere tegels zowel wand als vloer. Hoe beter de basis, kleimassa, gewalst wordt, des te minder vocht er in de klei achter blijf.
Zeker bij grote en gekalibreerde tegels is deze afwijking ook goed te zien. Nadat de tegel is geplaatst is het resultaat niet zo mooi strak getegeld als de klant had verwacht dat het zou worden. Bij o.a. gekalibreerde houtlook tegels is deze afwijking goed zichtbaar.
De keggen worden door de tegelzetterĀ  tijdens het leggen geplaatst. Vervolgens drogen deze tegels met keggen. Zie foto. Na droging verwijdert de tegelzetter de keggen en kan een mooie strakke vloer opgeleverd worden.

Keggen tijdens plaatsing

Leg 2 tegels met de goede kanten op elkaar en je ziet in de hoeken dat de krimp, wat door het bakken is ontstaan, de tegel krom is getrokken. Een duurdere tegel wordt dan nogmaals gewalst. Die tegel wordt weer iets strakker. Bij de hoeken, welke op elkaar aansluiten, ga je deze afwijking goed zien. Bij een niet gekalibreerde tegel kan een goede tegelzetter iets van deze “kromme” tegel beter krijgen. Een keg trekt de tegel altijd naar beneden, in de lijm, zodat het verschil van iets afwijkende hoeken, niet, of bijna niet meer te zien is. Een echt kromme tegel wordt nooit recht, met keggen is wel meer te bereiken.