Vloertegels

Vloertegels

Een vloer, afgewerkt met vloertegels en/of natuursteen, beide in vele soorten en maten verkrijgbaar, is een vloer waar u jaren lang plezier aan beleeft. Tegels worden ook wel plavuizen genoemd. Een plavuizen vloer is eigenlijk een andere vloer dan een tegelvloer is. Een tegel is een keramisch product, en heeft andere grondstoffen en maten dan een plavuis heeft. Een plavuis is dikker en minder hard gebakken, dus zachter en niet zo strak en sterk als een goede tegel kan zijn. Een plavuis heeft dikte en maat verschillen en is daardoor minder geschikt voor de vele mogelijkheden waar een tegel heel geschikt voor is.

Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde plavuizen te koop, de ongeglazuurde plavuizen moeten geïmpregneerd worden voordat ze worden gelegd, de slijt-groep van een plavuis kan ook vrij laag zijn.

De slijt-groep van een goede vloertegel is 4 a 5 en zelfs hoger.

Zijn er tegenwoordig heel wat fabrieksmatige plavuizen, deze zijn toch even anders dan de originele plavuis is.

Plavuizen    Een plavuis        50 Vloertegel 60x60   keramische tegel vloertegels

Een plavuis heeft een zeer speciale uitstraling, wordt nog regelmatig gebruikt in boerderijen en bij de liefhebber van plavuizen. Deze klanten  kiezen bewust voor deze hele bijzondere stijl. Tegel vloeren in plavuis look zijn vele malen makkelijker te leggen, ze zijn ook makkelijker in onderhoud.

Een tegelvloer afgewerkt met keramische vloertegels is uitermate makkelijk in onderhoud. Een vloer met authentieke plavuizen vraagt meer onderhoud. Een plavuis is niet groter dan 20×20. Vloertegels zijn er in inmiddels al van 150×150, misschien inmiddels nog wel groter. Deze grotere maten vloertegels zijn niet meer handmatig te leggen en het leggen van deze maat vloertegel gebeurt dan ook machinaal. Tegels kunnen gerectificeerd zijn en vragen dan een smalle voeg. Tevens raden wij bij gekalibreerde tegels aan deze tegels, zowel wand- als vloer te plaatsen met gebruik van keggen.

Een tegelkeg zorgt er voor dat de tegel strak tegen de muur of grond getrokken wordt tot de lijm of specie droog is.
De tegel moet dan niet al te krom zijn natuurlijk, want dan barst of breekt deze.

Een lichte voeg raden wij bij vloeren nooit aan. Hoe vaak je ook dweilt, de voeg wordt vrij snel vies, en donkerder, helaas niet egaal donkerder. Een grijze voeg blijft langer mooi, zeker op de vloer. Bij onderhoud op onze site geven wij diverse mogelijkheden hoe u al uw tegel werken makkelijk kunt onderhouden.